20 000 tweets – vad har de gett mig?

Mitt konto på Twitter @johanhedberg har blivit min hub, mitt nav och en stor del av mitt liv. Det här är ett försök att förklara hur och varför.

Med min tweet om det här inlägget har jag passerat 20 000 skickade meddelanden. Allt började 16 maj 2008 när jag registrerade kontot, men faktum är att jag ett drygt år tidigare hade registrerat mig i annat namn. Det använde vi för min avatar i Second Life eftersom det på den tiden var en av mitt och Daniel Chows verksamheter i vårt dåvarande bolag. När vi sålde Second Sweden var det egentligen en transaktion där vi sålde min avatar och därmed även allt som hörde honom till (Snacka om att sälja sin själ). Samtidigt var det läge att komma ut under eget namn.

Dags att börja lyssna. Dags att börja prata.

Jag får ofta frågan – Men ärligt talat, vad har du för nytta av Twitter egentligen? Låt mig försöka besvara det och samtidigt berätta lite om vad Twitter har gett mig.

Det mest grundläggande är det enorma kontaktnät som man helt plötsligt har verktyget att skapa utan några som helst krattade maneger. För ärligt talat, så här är det:
- Jag är inte känd (den Johan Hedberg du tänker på är NHL-målvakt)
- Jag har en kort historik inom min bransch
- Jag var inte speciellt nischad
- Jag hade ingen utbildning som gjorde mig till en auktoritet inom mitt område.
- Jag var en nobody.

Faktum är att att jag var oerhört spretig och det var enbart tack vare Daniel som jag lyckades hålla fokus på ett fåtal saker och inte få fullständigt utslag på ADHD-mätaren (mer om den här).

Samtidigt har jag alltid gillat att prata med folk. Social-junkie känns som en träffande beskrivning. Jag vill ha kontakt med alla.

Kvickt lär man sig de oskrivna reglerna:
- Var ödmjuk som tusan i början. Ingen vet vem du är och ingen gillar en besserwisser
-  Följ de som följer dig såvida de inte är botar, säljare eller företag (då är det helt frivilligt)
- Re-tweeta det som är intressant, visa att du bryr dig genom att ställa frågor som följer upp det andra säger och bli en del av konversationen
- Håll din linje. Bestäm dig för vem du är (det professionella du eller det privata du) och stick to it.
- Skippa allt nonsens, alla tweets om trasiga nerver eller hur sjukt mycket just du arbetar. Vi har alla varit där. Det räcker.

Jag vet inte riktigt hur det hände. Om det var efter att några med tillräckligt mycket inflytande hade accepterat mig och jag fick mina första re-tweets eller om det bara sakta blev så men antalet followers ökade i sakta takt. Det finns personer som blir irriterade på att så få följer dem. Men det är precis som i den verkliga världen – man får inte tonvis med vänner på en gång.

För mig är det inte antalet followers som är ett tecken på att man gör något bra. Det är de där små kommentarerna från folk som uppskattar det man skriver, som skickar det vidare och som återkommer med frågor inom ämnen de vet att jag brinner för. Det är de sakerna som får mig att ständigt vara inkopplad i det gemensamma medvetande som Twitter är.

För var annars kan jag skicka diskutera min bransch, få senaste nytt från ett brinnande Egypten, skicka ut en fråga om jag just då blir blåst i en taxi (det blev jag inte), var jag ska flytta den här bloggen (blir @Loopia) och framför allt – var annars finns det en så fantastisk samling kompetens inom ALLA områden jag är intresserad av? Allt inom en knapptrycknings avstånd.

Hur skulle jag, om det inte var för Twitter, komma i sekundsnabb kontakt med experter, professorer, pålästa, personer med åsikter inom alla områden och precis alla däremellan? Visst, jag kan googla, maila eller lyfta luren men det initierar bara ett svar på en fråga medan Twitter startar ett samtal. Jag påbörjar varje dag oräkneliga dialoger med personer vars enda koppling är just det vi pratar om.

Vi har inget direkt att vinna av varandra. Vi har allt att vinna av varandra. Vi existerar i symbios. Det finns inga svaga länkar.

Ibland känner jag mig som en geth. På det bra sättet.

Men kom igen nu, säger vän av ordning och gammal verklighet, hur kan du säga att ni är vänner? Ni har ju inte ens träffats.

Vad definierar en vän? Måste man ha träffats? Skrivit i varandras Bästa Vänner-böcker? Tjuvrökt tillsammans bakom tekniksalarna? Druckit öl ihop på en anrik studentnation? Delat på den sista ammunitionen? Ringt varandra mitt i natten bara för att man kände för det?

Eller är det att man lyssnar? Att man stöttar? Att man peppar varandra? Att man bidrar med en liten stund av sin tid för att hjälpa någon annan?

Så vilka vänner är vi på Twitter? Vi skulle inte ta kulor för varandra. Men vi finns där för varandra på ett märkligt men ändå hjärtligt sätt. Genom vått och torrt. Även de som bryr sig lite bryr sig, som någon vis person borde ha sagt.

Den första som följde mig, @oyvind, var en bekantskap sedan tidigare. Öyvind Solstad är en av de mest skärpta norrmän jag stött på och finns idag även som @osol. Rekommenderas varmt. Sen kom de en efter en. Vi fann varandra och här är några av de som påverkat mig mest, som jag allra helst pratar med och som jag inte kan lära mig nog av.

Sen följde så många fler. Här är bara en skärva av alla de som betyder något för mig och jag önskar jag tog mig tiden att samla er alla. En dag ska jag göra just det, men tills dess får det här vara ett tafatt försök att berätta om de som finns runt mig.

@deeped: En nestor. Gammelfar. Att ha honom överst på listan kan tyckas vara en klyscha men han var den första jag imponerades av och som samtidigt behandlade mig som en jämlike.
@per_p: Sthlm Nightowls förde oss samman och inte ens strömavbrott kan skilja oss åt. Han är min syster, min bror, mitt blod och min gud. This is what the KLF is about.
@Rockspindeln: Hon definierar för mig det Twitter står för. Alltid trevlig, alltid pigg på att dela med sig och bryr sig inte om personen som frågar har en eller fyrtio miljarder followers. Men varför jobbar hon inte på @SpringtimePR så vi verkligen var bäst?
@Tvknarkaren: Jag var lite skrämd i början. Så mycket attityd underbyggd av så mycket kunskap. Balanserar alltid på gränsen för hur mitt handikapp att inte förstå ironi klarar av. One day she will rule us all.
@Receptomaten: In på scenen kliver denna man och bestämmer sig för att bli huben kring matrelaterad information. Idag passerar ingenting inom branschen obemärkt förbi honom. Att han inte är värvad av branschen till en fantasilön förvånar mig varje morgon.
@ErikHedberg: Bror. Lillebror. Att jag följer honom är i första hand för att veta exakt vilken dag det är han bara susar förbi mig. Så jävla impad.
@Jonna55: Nästa Anna Wintour i förlagsbranschen? Just sayin.
@AndersOlofsson: Insatt känns nästan som en förolämpning att säga. Förstår Sydsvenskan-gruppen vilken tillgång han är?
@JoakimLindstrom: Vad är det här för människa egentligen? Hur kommer det sig att jag får så mycket intressanta svar, reaktioner och tips från honom? I ett personligt dream team med Twitter-kontakter som jag anställer till skyhöga löner spelar han i förstafemman. Det borde han göra hos dig också.
@Fdqps: Maken till prestigelös människa får man leta efter. Varva det med uppföljande frågor som kan få mig att svettas och att vi sågs på Elle Galan 2011 så får man en rackarns bra kombo.
@HermineCO: Nörden som jag kan diskutera appar, väskor, tvålar och hotell i Amsterdam med. Awesome på så många sätt.
@StefanRonge: Vi har badat vid Paradiset tillsammans, och för er som vet så är det inte ett trevligt ställe. Men han är också en av svenska branschens mest kunna och kreativa själar. Ändå lägger han så mycket tid på konversation. På oss andra.
@DoktorSpinn: Gick från att vara förebild till kollega till förebild. Så duktig att det gör ont. Inspirerar varje dag och snålar aldrig med länkkärleken.
@byBalsam: Har varit med i mitt flöde så länge. Att SVT fångade upp honom motiverar alla mina licenspengar. Jag har fortfarande ångest över att våra hockeybiljetter var så dåliga.
@olaj: Entrepenören som ni andra vill vara som. Det han och @raawmarkus har skapat tillsammans må vara imponerande men hans personliga sätt online är ett skolboksexempel på socialt begåvad geek.
@NiklasDahlqvist: När vi andra envisades med att mest ses online drog han igång träffar IRL. Han bjöd ödmjukt på sin tid för att ge oss andra trevliga stunder. Det kan han inte tackas nog för.
@Nikkelin: SEO-kungen för somliga men det som imponerar mest på mig är hans sätt att likt en maskerad hämnare jobba för att hylla de goda och sänka de onda. Kackerlackorna ska ut i ljuset och han gör det mer än någon annan.
@ToveSvenonius: Från att ha berikat mina morgnar, lyssnandes på P1 och där guida mig genom alla världens nyheter gör hon nu även detsamma med mitt twitterflöde. En tweet bort finns en av Sveriges bästa journalister.
@Pelles: Maken till bredare kunskapsbas får man leta efter. Varje dag är det något nytt som sätter sig likt dyckert i min hjärnbark. Till råga på allt har han fotat min barndoms urban exploration-fantasier.
@SofiaAndersson: Var det min nemesis från högstadiet? En blandning av respekt och frustration att konstant bli slagen på fingrarna av någon jag såg som min intellektuella överman. Nu är hon tillbaka. Skräckblandad förtjusning.
@Fluffis: Hur fann vi varandra? Var det vår strävan att dra vårt strå till stacken för att hjälpa fylla internet med mer information? Var det matnörderiet? Och ärligt talat – vem sjutton är du egentligen?
@_Lemmiiin: Bitsk NYC-själ. Som med en konstant dimma Lucky Strike runtomkring sig, en svag strålkastare på hans av hatten skymda ansikte och en rullbuske i bakgrunden. Doften av asfalt, betong och sand.
@Lowenhamn: Det han inte vet om Gotland är inte värt att veta. Varför förstår inte Gotland själva det? Men det stannar inte där, hans kunskap är allomfattande och det är inte bara hans musik som ljuder genom hela min RSS-läsare.
@Morpac: På motorcykel mot framtiden. För mig är han flödets Pavarotti, den glada Gareth och ibland en Henrik Olsson ty där han färdas står vi andra bara förundrade vid sidan och häpnar. Hur går det till?
@AnnaBou: Adobe CS-ninja. Sparkar upp oss andra med sina aktiverings-tweets. Känslig blodsockernivå. Fantastisk.

Men utöver det här mysiga då – VAD har det gett dig?
Twitter, min närvaro här och de kontakter jag skapat har gett mig följande:
- Betalande kunder. Klienter.
- Föreläsningstillfällen. Betalda. Inget klia på ryggen.
- Internationella kontakter jag inte kunde drömma om. Jag har tio fler länder på min lista där jag har ett hem som tar emot mig när jag än kommer.
- Kontakt med personer jag aldrig varit i närheten av tidigare. Det kan låta patetiskt, men det finns en känsla av tillfredsställelse inom det.
- En omätbar mängd kunskap inom områden jag aldrig tidigare vidrört.
- 42

Jag tänker inte sia om framtiden men jag vet hur det ser ut idag och idag sker det något omvälvande här. Vi skapar något nytt. Vi skapar något vackert. Bara några tweets till.

Related posts:

 1. 20% av alla tweets innehåller produktåsikter
 2. Google Movies – Vad säger SF den här gången?

 • http://www.gatubarn.nu Patrik Appelquist

  Härligt inlägg! =)

  Jag håller med om mycket av dina tankar och känner också ett skönt lugn över att veta att man har alla dom där smarta, duktiga människorna ett klick bort. Att man får vara med och lära sig av dom och tillsammans ta sig framåt.

  Mot tweetutopia, en bättre värld ;)

  //Patrik Appelquist
  Gatubarn.nu -En blogg för gatubarn i Latinamerika
  http://www.Gatubarn.nu
  http://www.Facebook.com/Gatubarn.nu
  http://www.Twitter.com/P_Appelquist

 • http://digitalpr.se/2011/03/13/deepedition-digitalpr-20110313/ Deepedition DigitalPR » Deepedition DigitalPR [2011/03/13]

  [...] 20 000 tweets – vad har de gett mig? « Blissnation [...]

 • http://twitter.com/Tvknarkaren tvknarkaren

  Med bara 20 000 tweets är du lite av en novis på det här med Twitter. ;) Trots detta mycket fint inlägg som fångar varför man gillar det så omotiverat mycket. Även om mitt svar på “nytto-frågan” alltid är “Vadå nytta, det är kul juh.” För i slutändan är det alla skratten Twitter generar som fångade mig och det är det som håller mig kvar.

 • http://petterkarlsson.se Petter Karlsson

  Som jag sa i fredags Johan… det är ett nöje att följa dig. Even om jag knappt hunnit se ett par tusen av inläggen ;)

 • http://receptomaten.blogspot.com @Receptomaten

  Det här är mer än gott mos – det här är en hel %#&% hel special med hemgjord räksallad – tack Johan!

  /Kari, uppspelt som 4-åring :D

 • Therese Reuterswärd

  Ja, ja, ja, ja!! Hälsning från Lisbeth Salander

 • http://www.helalf.se/2011/03/14/twitterkarlek-i-ett-blogginlagg/ Twitterkärlek i ett blogginlägg | Helen Alfvegren

  [...] härligt inlägg av Johan Hedberg (ej hockeyspelaren) där han berättar om vad han fått ut av de 20 000 tweets han skrivit. Det är alltid intressant att få en inblick i andras twittrande och framförallt tror jag att det [...]

 • http://joakimlindstrom.wordpress.com/ Joakim Aittamaa Lindström

  Bra text, sammanfattar mina egna tankar kring vad Twitter är och betyder. Mer än tack för omnämnandet! Blev väldigt förvånad, men det förklarar morgonens ström av nya följare, vilket jag satt och kliade mig i skägget över först.

  Tack själv för ovärderliga länktips, inspiration och kunskap!

  /@JoakimLindstrom

 • http://www.lowenhamn.se/lankar/lankar-fran-lowenhamn-14-march-2011 Länkar från Löwenhamn – 14 March, 2011 | Henrik Löwenhamn

  [...] 20 000 tweets – vad har de gett mig? « Blissnation [...]

 • http://socialmedianerd.se/ Per Pettersson

  Det är alltid så mycket kärlek och kunskap som kommer från ditt håll. Nästa gång blir det en hårdare kram och fler cupcakes.

 • Erik Hedberg

  Det där fick en att växa många centimeter!

 • http://receptomaten.blogspot.com @Receptomaten
 • http://carnebro.se/blogg/personligt/vad-ger-twitter/ Vad ger twitter? | Carnebro

  [...] Men nu behövs det inte, för att Johan Hedberg har gjort det så himla bra. Läs hans inlägg 20 000 tweets – vad har de gett mig? Så förstår du varför jag också hänger på [...]

 • Moa

  Härligt inlägg! När twitter än nämns i min bekantskapskrets så går tongångarna mest ” Så det är som blogginlägg på en mening? …Kul.”
  Jag har bara hållit på i ett par månader, men det har gett mig så otroligt mycket. Jag får ventilera om allt, hela tiden. Jag får säga vad jag än vill, bli hörd. Jag har kommit i kontakt med några, även om jag inte har hållit på länge nog för att kunna kalla dem vänner. Det har gett mig ett helt otroligt tidsfördriv, som jag sitta vid i evigheter.

  /@moamarie

 • http://prosaisten.se @NiklasDahlqvist

  Härligt sammanfattande inlägg och tackar för det omnämnandet minsann. Värmet mycket.
  Ser fram emot än fler inspirerade tweets. Har ju fått mig att köpa utrustning för att baka cupcakes. Och har till och med gjort det ett par gånger med frosting och allt. :)

  Kanske ses på nästa http://tweetupsthlm.se ?

  Dessutom, Lätt följ på hedrande http://twitter.com/Receptomaten/team-hedberg minsann! :)

 • http://www.doktorspinn.se/2011/03/15/doktor-spinns-daily-smurf-tips-2/ Doktor Spinn’s Daily Smurf Tips — Doktor Spinn

  [...] 20 000 tweets – vad har de gett mig? [SWE] [...]

 • Elisabeth

  Mycket bra och initierat skrivet. Jag har inte hållit på länge men ser redan vinsterna i att ha ett kontaktnät på det här sättet, både i stort och smått. Det ger mig en inblick i det som jag är intresserad av och får mig att tänka till och fördjupa mig i det som berör mig extra mycket.

  Att någon lyssnar på ens tankar är väl det mest grundläggande för att känna sig bekräftad.Då är alla vägar bra.

 • http://oyvindsolstad.com Øyvind Solstad

  Takk Johan for de hyggelige ordene! Hadde faktisk lest denne bloggposten en gang uten å legge merke til at jeg var nevnt. Hva sier det om sløvhet! Hahahahaha.

  Men så fant jeg meg selv i en liste på Twitter som het Team-Hedberg og da skjønte jeg det måtte være noe.

  Vi må treffes snart!

 • http://receptomaten.blogspot.com @Receptomaten

  Roligt att du uppmärksammat Team-Hedberg! :)

 • Sofia Andersson, ärkenemesis

  Lovar att försöka rappa till dig över knogarna någon gång ibland. Men du bjuder på lite mindre underlag nu för tiden.

 • http://mazocialmedia.wordpress.com/2011/03/27/sociala-mediaverktygen/ Sociala mediaverktygen « Mazocialmedia's Blog

  [...] Twitter är det absolut svåraste verktyget att komma igång med. Det handlar om att hitta nya intressanta kontakter inom de områden man är intresserad av. Dessutom är det snabbaste nyhetsmediet idag, där man kan följa allt från världshändelser till melodifestivalen via hashtaggarna. Hashtaggar är när man sätter ett # framför ett ord som gör att twittrare kan hitta diskussionerna. Till exempel #25jan för upproret i Egypten. Ett trevligt fenomen är att man hjälper varandra mycket på twitter, allt från att sprida varandras intressanta länkar till att hjälpa till vid sökande av ny bostad. Det är också en hel del bollande av idéer och att svara på frågor. Varför det är så svårt att komma igång, är att man måste komma upp till viss mängd som man följer och som dessutom följer en själv. Eftersom man inte automatiskt blir följd tillbaka. [en kärleks förklarning till twitter] [...]