iZettle – tankar efter två veckors testande

iZettle har förutsättningarna att bli Sveriges nästa framgångssaga

Ibland slår det mig hur bra det vore om jag kunde genomföra kortbetalningar. Man har gått ut med några vänner för att få i sig en bit mat och så kommer notan in varvid alla ska betala med kort. Det slutar oftast med att en tar hela notan och de andra lovar föra över pengar så fort de får tid. Somliga gör det direkt, andra kan man få ligga på lite. Tänk då om man istället kunde ta deras kort, dra dem i sin egen läsare och få det utrett direkt.

Eller mardröm två: Säljer något på Blocket för 600:-, träffar säljaren och han drar fram en femhundring och säger Oj, nu har jag bara med mig den här, men vi kanske kan säga... och medan man mentalt placerar knogarna på sin vänsternäve nånstans strax bakom hans näsben står man istället i verkligheten och suckar och accepterar. Det hade varit enklare om man bara kunde be om VISA-kortet.

Träffade en gång en målare som berättade för mig att hans största problem var småjobben åt privatpersoner där det åt upp vinsten att skicka faktura, ligga på de som inte betalade och även skicka vissa till inkasso. Jag utgår från att möjligheten att ta betalt direkt med kort skulle bespara honom en hel del huvudvärk.

Tänk även alla små caféer som inte kan ta investeringen av en BABS-terminal idag. Hur mycket skulle inte det här underlätta? Just sayin’.

När amerikanska Square lanserades grät jag svagt inombords eftersom jag visste att det skulle dröja en evighet innan deras tjänst kunde nyttjas av oss i Europa utan att kringgå regelverk. Det var ju så smart – en enkel kortläsare som man fäster på iPhonen och vips var man igång.
Efter att ha gråtit ut på Twitter tillräckligt många gånger fick jag tips om iZettle vilket till viss del kan sägas vara en svensk motsvarighet. Skillnaden är dock monumental då iZettle har en chipläsare medan Square är kvar i magnetremseträsket. Det innebär lite förenklat att iZettle i lugn och ro kan lägga Europa och Sydamerika för sina fötter eftersom dessa regioner kräver chipfunktionalitet.

Idag funkar det att betala med VISA, Eurocard och MasterCard men jag ser gärna en möjlighet att betala med AMEX även om jag vet att de är sjukt mycket dyrare än andra kortutgivare.

Som företagare blir det här intressant av många skäl, men bortsett från att man kan komma ur BABS-klorna handlar det till slut alltid om pengarna. När en vanlig VISA-transaktion idag kostar företagen runt 2.50% tar iZettle ut 1.50:- per transaktion plus 2.75% (prislista). Skillnaden tas förmodligen igen för flera småföretagare och privatpersoner eftersom iZettle inte har några månadsavgifter och delar ut läsaren gratis. Det kostar med andra ord inget att komma igång.

Innan ni säger Men dela ut läsaren gratis är väl det minsta man kan göra. Hur många öre kostar det att tillverka den i Kina?, låt mig bara påpeka att det inte är billiga saker i en sån här. Skulle tro de ligger nånstan mellan 100-300:- per styck i pris. Frågan är bara – kommer de i längden kunna erbjuda alla som vill ha en gratis läsare? Självklart kommer man att kunna räkna hem den ganska snabbt på de som använder den, men hur många är det inte som kommer att beställa en mest för att kunna testa och visa upp?
Samtidigt – ju fler som visar upp den och pratar om den, desto färre blir det som kommer vägra använda den av rädsla för att bli blåsta (vi matas konstant med riskerna för att luras på pengar och självklart är vår oro ganska obefogad)

Processen att genomföra ett köp är oerhört enkel. Låt mig demonstrera.
Stoppa i läsaren och appen startar automatiskt

Start Om man inte har någon läsare kan man mata in kortnumret för hand vilket så klart är supersmidigt, men det är definitivt inget man ber random köpare från Blocket att göra. Här är förmodligen deras största utmaning – att nå ut till allmänheten med att de finns så att gemene man inte blir oroliga när de möter en läsare för första gången.

Direkt kollar systemet så att kortet inte är spärrat och säljaren kan skriva in vad det är för produkt eller tjänst som tillhandahållits, ta en bild på det och därefter mata in summan.

Här har jag noterat att det bästa är att göra fram till ovanstående själv, därefter lämnar man terminalen till köparen som får genomföra resten av processen på egen hand. Det ger inte bara ett gäng Gud så häftigt utan bidrar även till att de känner sig tryggare.

Hade gärna sett någon form av tutorial första gången man öppnar appen. En liten beskrivning av hur man använder den även om den till stor del är självförklarande. Känns som man lagt ner mycket tid på gränssnittet och pedagogiken.

Låt säga att man handlat för mer än 200:-, då räcker det inte längre med underskrift utan man måste även ta ID på köparen. Efter att man matat in det tas man till sidan för underskrift. Hade gärna sett att man även fick ta ett foto av köparen som sen sparades ner i säljarens historik.

Här kom mitt första huvudbry: Hur svårt kan det egentligen vara att signera med sitt pekfinger. Tillräckligt svårt, blev min slutsats efter att ha försökt ett antal gånger. Välkommen till den underbara världen av Johan Hedberg är tillbaka i klass 1.

Sista rutan visar att allt är klart och man fyller i sin e-post för att få ett kvitto skickat till sig. En smart detalj här är att har man tidigare betalat med sitt kort hos just den här säljaren finns e-postadressen kvar.

Kvittot är en historia för sig. Aldrig tidigare har man väl fått något som varit så detaljerat när man handlat en produkt IRL.


Som köpare är det här fullkomligt magiskt. Jag kan se vad jag köpt, när jag köpte det, för hur mycket, av vem och var jag gjorde det. Hur lätt blir det inte att härleda och rapportera kvitton framöver?
Något som jag dock saknade är möjligheten att dela till Evernote som säljare eftersom det skulle ge en bra extern plats att samla sina kvitton på. Delning till Twitter ser jag som en hygienfaktor och utgår från att det kommer i en nära förestående uppdatering.

(Notis: Under betaperioden har de inte lagt in momsstöd vilket kommer när de går skarpt. Vill verkligen se möjlighet att lägga in olika momssatser så den blir användbar även för bokhandlare och restauranger.)

Jag inser att det här är utvecklade sig till att bli mer av en hyllningsartikel än en überkritisk recension, men faktum är att från det att jag fick den i handen och tills nu har min eufori vägrat lägga sig. Jag har testat den på en mängd människor, från early adopters med samma brinnande teknikintresse som jag till personer som nyligen gått i pension och alla blir lika exalterade. Jag har sålt köttkvarn på Blocket, Läkerol-askar till vänner och mango till mig själv. Varje gång lika smidigt.

Dock, något jag saknat är möjligheten till att se min säljarhistorik på iZettle.se. Här måste finnas mängder med data att presentera. Tänk för affärsverksamheter om de kan få koppling till redovisningsprogram, jämföra perioder etc.

Och pengarna då? Jo, de sitter på mitt bankkonto dagen efter.

Det kan inte vara annat än av godo att möjliggöra för gemene man att acceptera betalningar via kort. Jag ser framför mig hur tonvis med småföretagare kommer jubla och hur alla de handlare som tidigare inte klarat BABS tuffa avgifter nu får en möjlighet att slippa kontanthanteringen.

Slutligen, rent säkerhetsmässigt hade marknadschefen Johan Bendz en lång genomgång med mig om alla certifikat som finns i bakgrunden samt hur de skapat ett system för att minimera riskerna för otillåtna transaktioner. Väldigt stora transaktioner tar lite längre tid, därmed är det heller inte attraktivt att norpa pengar eftersom den utsatte alltid hinner stoppa det innan pengarna slussas vidare.

Roade mig lite med att göra en uppskattning kring hur stor marknaden är för iZettle och vilka pengar det är som kan tänkas flöda genom deras system. Jag tänkte bort problem med tillgång på läsare eftersom systemet då tillåter manuell inmatning av kort och kikade sen på Europa samt delar av Sydamerika. Handel kontra procent av betalning som sker med kortbetalningar. Vägde det mot mängd mindre företag i respektive region. Slog på en viss procentandel av befolkningen som potentiella användare. Siffrorna blir helt löjliga. Jag slutade räkna när jag insåg vart det barkade hän.

Lång historia kort:
Smidig liten dosa och app.
Snabb programvara.
Inget strul.
Tryggt för alla inblandade.
Kommer definitivt användas ofta.

Frågor på det? Något jag missat att belysa?

[disclaimer] iZettle är inte en kund till mig eller Springtime PR, jag har inte på något annat sätt någon affärsmässig relation med dem och jag har inte mottagit någon form av ersättning för mitt testande. [/disclaimer]

No related posts.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

 • http://blogg.hrsverige.nu Johannes Sundlo

  Grymt! Jag vill ha en!

 • http://www.blissnation.com Johan Hedberg

  Can’t blame you. Det är så rackarns roligt att se folks reaktioner när man säger “Det är lugnt, jag tar kort” :)

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=552376812 Sebastian Börjesson

  Speciellt när man är fotograf??… *durrudish*

 • http://www.blissnation.com Johan Hedberg

  Soooo my kind of humor :)

 • http://blogtrain.se Stellan Löfving

  Jag är sur. Satte upp mig på listan för aslänge sen, men har inte fått nån än. har du connections, eller har jag trillat ur rullorna?

 • http://www.alexkappel.se/nya-marknader/izettle-ett-nytt-satt-att-ta-betalt/ iZettle – ett nytt sätt att ta betalt! – Alex Kappel

  [...] Här kan du läsa om en person som fått betatesta tjänsten under två veckor. [...]

 • http://www.blissnation.com Johan Hedberg

  Connections. Friends of a friend.

 • http://blogtrain.se Stellan Löfving

  Misstänkte det. Då känns det lite bättre :)

 • http://twitter.com/parpih Pär Pihlqvist

  Intensiv vill-ha känsla! Trots att jag endast är privatperson med Android.

 • http://bolstad.in/christians-digest-for-july-8th/ Christians digest for July 8th | Christians lifestream

  [...] Shared iZettle – tankar efter två veckors testande. [...]

 • Marten-cool

  när kan man köpa en?

 • Per Sjoborg

  Så Coolt, jag såg att värdet på det som sålts på blocket var 212 Miljarder så det kan nog bli en krona eller två…

 • klingan

  Hur funkar själva dragningen av avgiften? Syns det på någon sammanställning eller liknande? Undrar mest som egenföretagare hur man gör med redovisning av kortavgifterna i bokföringen.

 • http://www.asiktstorped.se/professionellt/anmarkningsvart-19-july-2011/ Anmärkningsvärt 19 July 2011 | Being Micke Kazarnowicz

  [...] iZettle — tan­kar efter två vec­kors tes­tande | Blissnation- BETALNINGAR, IPHONE Läsvärt av @johanhedberg om hans test at iZettle, den svenska/europeiska mot­sva­rig­he­ten till Square (=en dongel och app för att ta emot kort­be­tal­ningar med en iPhone som privatperson) [...]

 • http://www.asiktstorped.se/professionellt/amarkningsvart/anmarkningsvart-19-july-2011/ Anmärkningsvärt 19 juli 2011 | Being Micke Kazarnowicz

  [...] iZettle — tan­kar efter två vec­kors tes­tande | Blissnation – BETALNINGAR, IPHONE Läsvärt av @johanhedberg om hans test at iZettle, den svenska/europeiska mot­sva­rig­he­ten till Square (=en dongel och app för att ta emot kort­be­tal­ningar med en iPhone som pri­vat­per­son) (Min utvär­de­ring kom­mer snart. Spontant älskar jag den lilla prylen!) [...]

 • PE

  Förstår skämtet men du vet inte hur mycket allvar det ligger i det…
  (fotografer är småföretagare utan marginaler)

  Kan man hoppas på en androidvariant?

 • Peter Krantz

  Tror du har en poäng i att nå ut till allmänheten. Skulle vara kul att se det i större skala när en random snubbe från en blocketannons ber min mamma stoppa i kortet i sin telefon och trycka in pinkoden.

  Men, det kanske går enklare än man tror om man redan i annonsen skriver att man tar kort med iZettle?

  Potentialen borde vara oerhört stor. Hoppas det kommer flera konkurrenter som pressar marginalerna.

 • http://www.blissnation.com Johan Hedberg

  Jag har sålt en köttkvarn och en dammsugare på Blocket och i annonserna angett att jag vill ha betalt med kort. Har inte varit några problem i något av fallen, men det kräver att man förklarar ordentligt vad det handlar om.

  Dock tror jag att just tröskeln för gemene man att bara dra sitt kort i en ‘vanlig’ persons läsare är ganska hög.

  Rent generellt tycker jag vi dock är nojiga i onödan kring allt vad kortproblem heter eftersom bankerna ALLTID ersätter. Alltid.

 • Martin

  Jag undrar om man kan välja att trycka in koden på kortet istället för att skriva under?

 • http://www.blissnation.com Johan Hedberg

  Nej, PIN-kod är en annan del av kortsystemet. Så det är underskrift som gäller :)

  17 aug 2011 kl. 22:01 skrev Disqus :

  [image: DISQUS]

 • Peter Nilsson

  Helt sjukt att man behöver ett Facebookkonto för att använda iZettle.
  Då blir det inget för min del :/

 • http://www.blissnation.com Johan Hedberg

  Jag tycker inte det. Idag har halva Sveriges befolkning ett FB-konto vilket gör det till den plattform som är bäst för inloggning. Ur ett marknadsperspektiv är det ett helt logiskt val.

  Om man även betänker de fördelar som finns med applikationen (gratis dosa, ingen startavgift, inga löpande fasta avgifter) så är det ett litet pris att betala om man måste öppna ett Facebook-konto.

 • Anonymous

  Håller med. Det ska inte behövas ett socialt nätverk för att kunna kortbetala via telefonen. Nästa gång du ska starta bilen kanske Twitter måste uppdateras i bildatorn först, bara utifall att.

 • Pege

  Skaffade appen direkt och hoppas på en dosa så småningom. Men hur vet de vilket bankkonto pengarna ska till? Har inte angett något hittills.

 • Haggestumpan

  Facebookanslutningeb gör det till ett stort No No!

 • Anonymous

  Man får ange sitt bankkonto i appen

 • Renwar1234

  Då missar man ju enkelt andra halvan som inte har facebook. Jag använder det inte av privata skäl, finns det inga alternativ? Synd annars.

 • Sillogat

  Hur hade du tyckt att inloggningen skulle ske, ännu ett användarnamn och lösenord? Perfekt med FBinlogg så man slipper ha massa olika som man jämt glömmer bort. Blir alltid lite provocerad av gnälliga bakåtsträvare som du, som alltid ska hitta något att anmärka på. Enligt mig kan det inte bli enklare eller mer tillgängligt än såhär!

 • Henke

  Det finns pennor som funkar på iphone att köpa för att kunna underlätta skrivandet av signatur. :)

 • Mathilda

  Måste köparen också ha facebook konto? eller bara säljaren? tänker på att jag riktar mig till väldigt många åldrar och de övre har inte facebook. :)

 • Janne

  Ok. Manicken delas ut gratis. Var?
  mvh Janne

 • Roger

  Skulle definitivt inte sätta mitt visakort i någon random snubbes mobiltele. då blir det ingen affär.
  Företag som tar betalt är ok, men inte för att köpa nån grej på blocket. glöm det. skimming delux kommer som ett brev på posten snart.

 • Andreas

  Står på Specifikation av köp när du logga in på deras hemsida

 • Andreas

  Vet inte om jag missat något, men jag kör iZettle utan FB kanske var jag tidig?

 • Andreas

  Vilka marginaler? 2,5% är väl inget att bråka om, allt annat är ju gratis!

 • Pete

  Vi har haft izettle sen en tid på våran firma, och nu ska vi söka efter något annat, började med att batteritiden är kass, och sen när vi fick hem skrivaren så vägrar den att skriva ut något, jag har emailat dom utan svar, jag har skrivit på facebook med ett ytligt svar på över två dagar, vi har inget telefonnummer att ringa dom och deras intresse för snabb respons är kasst.
  Detta är den service dom ger oss för dyr avgift, vi har belalt flera tusen redan i avgifter hos dom för tjänsten…
  Vi är inte nöjda!